De Rijn
Een reisje langs de Rijn? Weet je dat zeker, gaan wij een reis maken langs de Rijn? Het antwoord is "Ja". Wij mensen zijn zo gewend aan onze omgeving dat we die bijna als vanzelfsprekend beschouwen, dat is de status quo, de natuurlijke staat der dingen. Duizenden, misschien wel ontelbare keren zijn wij met de auto de Rijn overgestoken, bij Arnhem, bij Emmerich. De Rijn is een vanzelfsprekendheid, zeker geen bijzonderheid.
Maar wie zijn zintuigen aan het werk zet, zijn ogen de kost geeft, ziet onmiddellijk dat er van vanzelfsprekendheid geen sprake is, dat ook onze natuurlijke omgeving een dynamische wereld is, constant in beweging en ontwikkeling. Zo ook de Rijn. De Rijn heeft meer dan eens haar loop in de afgelopen millennia gewijzigd. Indrukwekkend als je dat op je laat inwerken.
Of het verhaal van de onvermoeibare Zalm. Geboren en opgegroeid in de Alpen, via de Rijn zwemmend naar de Noordzee. En jaren later op de exact zelfde plek terug te komen in de Alpen om eitjes te leggen. Indrukwekkend?
Nog indrukwekkender is de schets van het ontstaan van de Rijn als gevolg van platentektoniek. Een losgebroken deel van het Afrikaans continent botst en duwt tegen Europa op. Dit losgebroken deel van het Afrikaans continent is Italie. Doordat italie als het ware in Europa wordt gedrukt, ontstaan de Alpen. Al het water dat in de Alpen valt moet dan uitwijken naar het noorden, eerst nog naar de Zwarte Zee, maar uiteindelijk naar de delta Nederland. Dit allemaal in een tijdvak waarin ijstijden en warmere periodes elkaar op zouden volgen.
De Rijn is van oudsher West-Europa’s belangrijkste waterweg. De rivier ontspringt in de Zwitserse Alpen. Valt van de spectaculaire waterval van Schaffhausen. Stroomt langs de Frans-Duitse grens door het Ruhrgebied. Mondt in Nederland uit in de Noord- en Waddenzee. Tussentijds takken vele zijrivieren aan (zoals de Moezel en Ruhr). Vanaf de Romeinse tijd ontstaat langs het traject een lang lint van pleister-, overslag- en handelsplaatsen. In de 19e eeuw gevolgd door steden met uitdijende, vaak imposante industriegebieden. Tot op de dag van vandaag is het stroomgebied van de Rijn een belangrijke economische levensader van Centraal- en West-Europa.
Negen landen delen het stroomgebied van de Rijn: Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Liechtenstein, Frankrijk, Luxemburg, België, Duitsland en Nederland. Langs de Rijn liggen belangrijke steden, zoals Bazel, Straatsburg, Koblenz, Karlsruhe, Mannheim, Keulen, Nijmegen en Rotterdam. De Rijn verbindt de Alpen met de Noordzee en heeft een lengte van 1.233 km. De Rijn beslaat met zijn zijrivieren een stroomgebied van rond 200.000 km² en waar 60 miljoen mensen in negen landen leven.
De Rijn kent geen grenzen. Luister naar ons verhaal van de Rijn. Ga met ons mee langs de mooie hotspots.
We starten op 1 augustus 2022. In drie weken willen we de Alpenhein (van bron tot en met Bodensee) en Hochrhein (Bodensee tot en met Basel) afreizen. Daarna kijken we wel weer verder.
In September 2021 zijn we gestart met het Hanzepad. Een wandeling langs de IJssel....Toeval? De IJssel is één de aftakkingen van de Rijn die het Rijnwater naar de zee draagt. Dat past precies in onze Rijnreis. De wandeling van de IJssel ronden we af in augustus 2024. Van alle rivieren in ons land is de IJssel de langste rivier die begint en eindigt in Nederland. Nog een bijzonderheid van de IJssel, de IJssel stroomt in noordoostelijke richting. Geen enkele rivier in Nederland stroomt richting het noorden. De IJssel is ook een beetje onze rivier, we wonen aan de Oude IJssel.