Colmar, gelegen in de Elzas en omringd door wijngaarden en de Vogezen werd gesticht in de 9e eeuw en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Het Koïfhus, het oude handelshuis, herinnert aan deze bloeiende periode. Colmar staat bekend om zijn kleurrijke vakwerkhuizen en intieme grachten. De vakwerkhuizen stammen uit de 15e en 16e eeuw en geven de stad haar schilderachtige uitstraling.
In de winter verandert het historische centrum van Colmar in een feeëriek decor: Zes kerstmarkten verspreid door de stad, elk met een eigen karakter. De geuren van glühwein, kaneel en geroosterde kastanjes vullen de smalle straatjes, terwijl mensen op bootjes door Petite Venise varen. De kerstmarkten in de Elzas hebben hun oorsprong in Straatsburg. Daar werd in 1570 de eerste Christkindelsmärik georganiseerd, nadat het Sinterklaasfeest werd vervangen door een markt rond het kerstkind. Vanuit Straatsburg verspreidde deze traditie zich naar Colmar.
Op 6 december bezoeken wij Colmar. Een gratis en goed te bereiken parkeerplaats bij het vliegveldje van Colmar en ook nog eens gratis openbaar, zorgen ervoor dat ik een glimlach krijg bij het naderen van het centrum van Colmar. Vanuit de bus zien we daar allemaal auto's, druk en nog eens druk, op zoek naar een (veel te dure) parkeerplaats.
Nadat we in het centrum zijn aangekomen, kijken we de ogen uit. Iedere plek in het oude centrum, iedere straat die je inloopt, is fotogeniek. Je weet niet waar je moet kijken. Vakwerkhuizen zijn zorgvuldig aangekleed met kerstversiering. Winkels met snoep, suikerpinda's, de geur uit de winkels van de de bakkers (Pretzel) en veel kaas. We zijn dan nog niet eens op één van de zes kerstmarkten geweest.
Dan komen we op de kerstmarkt. Het is druk, zeker op sommige delen in het stadje. Toch zijn de kraampjes redelijk goed te bezichtigen. Volop locale producten worden aangeboden. Wijn, Munsterkaas, worst, foie gras en Riesling-wijn. Maar ook houtwerk en andere kunst. We zien op deze kerstmarkt de Franse gastronomie (foie gras, patisserie) met Duitse invloeden (glühwein). We ervaren de kerstmarkt in Colmar als compact en het centrum is één groot decor. Soms krijg je het gevoel in een film beland te zijn. Of misschien wel een kerstkaart die tot leven komt.
Colmar staat bekend om zijn gastronomie. Veel Michelin restaurants, dat valt ons wel op. Alle restaurantjes zitten vol, toch hebben we geluk als we een klein restaurantje in lopen. We moeten 15 minuten wachten, maar dan komt er een tafeltje vrij. Aan een traditioneel houten tafel, gaan we de geschiedenis van Colmar proeven. Voor veel geld gaan we Zuurkool eten. Zuurkool eten in Colmar is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje Elzasser traditie. Het is een gerecht dat de geschiedenis van de grensstreek op je bord legt. Het is een mengeling van Franse finesse en Duitse hartigheid. We krijgen Choucroute, zo heet de zuurkool in Colmar, geserveerd met verschillende soorten ham en spek en ham (Chris) en zalm (Susan). Natuurlijk met een heerlijk glas Riesling-wijn.
Na de Duitse kerstmarkten gezien en beleefd te hebben, is de kerstmarkt in Colmar 'net even anders'. Colmar biedt een intieme, sprookjesachtige kerstervaring met Franse-Elzasser charme met ambachtelijke , lokale Elzas-wijnen, foie gras, kunsthandwerk terwijl Duitse kerstmarkten vaak grootschaliger en traditioneler zijn, veelal geograniseerd op historische pleinen met gotische kerken of rond stadhuizenen en meer gericht zijn op gezelligheid en uitgebreide eetkraampjes met worsten en glühwein.
De kerstmarkt in Colmar een aanrader! Nog een tip; Doe deze kerstmarkt in combinatie met de kerstmarkt in Straatsburg.
Reactie plaatsen
Reacties